Συνταγες

Cinnamon rolls! (3 εκδοχές)

Αν έχεις διαβάσει έστω και μια από τις συνταγές μου, θα έχεις καταλάβει πως μου αρέσει πολύ να πειραματίζομαι στην κουζίνα! Είτε δημιουργώντας εξ ολοκλήρου μια δική μου συνταγή, συνδυάζοντας γεύσεις βλ. ψαρονεφρι με σταφυλια, είτε «πειράζοντας» κάποιες από τις ήδη αγαπημένες γνωστές συνταγές βλ. Σαλατα του καισαρα!

Η σημερινή συνταγή λοιπόν, είναι μια από αυτές τις «πειραγμένες»! Λατρεμένη συνταγή, που την απολαμβάνει σύσσωμη η οικογένεια μας! Cinnamon rolls λοιπόν για σήμερα ή Cinnabons ή ρολακια κανέλας, όπως και να τα πεις η απόλαυση στον ουρανίσκο είναι σίγουρη!

ΥΛΙΚΑ (Για τη ζύμη)

1/2 κούπα γάλα (150ml)

50 ml νερό 

1 αυγό 

1/3 κούπας ζάχαρη (80gr)

1 φακελάκι ξηρή μαγιά 

1 βανίλια 

1 πρέζα αλάτι 

100 γρμ. Βούτυρο αγελάδος (λιωμένο)

2,5 κούπες αλεύρι (450-500γρμ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιώνουμε το βούτυρο. 

Σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά τοποθετούμε την μισή ποσότητα από το λιωμένο βούτυρο, το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη, το αυγό και το αλάτι, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να λιώσουν (προσοχή θελουμε να είναι χλιαρά! Όχι καυτά)

Σε μια λεκανίτσα ή ακόμη και στον κάδο του μίξερ μας, τοποθετούμε τα 3/4 της συνολικής ποσότητας του αλευριού και τη μαγιά!

Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό μείγμα!

Ανακατεύουμε με ένα σύρμα και στην συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά και την υπόλοιπη ποσότητα του αλευριού!

Με το υπόλοιπο μισό του βουτύρου που λιώσαμε, «βουτυρώνουμε» τα χέρια μας και συνεχίζουμε το πλάσιμο μέχρι να γίνει ένα αφράτο και λείο ζυμάρι!

Αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα!

…και όσο το ζυμάρι μας ξεκουράζεται, εμείς ετοιμάζουμε την γέμιση των ρολών…

1 εκδοχή 

Για τους κλασικούς...

2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο

3-4 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας κανέλα

2 εκδοχή

3-4 κουταλιές της σούπας πραλίνα φουντουκιού

3 εκδοχή

Blueberries

ΕΚΤΕΛΕΣΗ.

Αφού ετοιμάσουμε την γέμιση (ανάλογα με τις προτιμήσεις μας), και έχει ξεκουραστεί το ζυμαράκι μας, το ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα με την βοήθεια ενός πλάστη. 

Έπειτα τοποθετούμε την γέμιση φροντίζοντας να καλύψει ισόποσα όλο το ζυμαράκι μας, αφήνοντας όμως ακάλυπτο στο επάνω μέρος ένα τμήμα περίπου δύο τρία εκατοστά. (Το σημείο δηλαδή που θα ολοκληρωθεί το ρολάρισμα).

Ρολαρουμε και κόβουμε με ένα μαχαιράκι τα ρολάκια μας σε πάχος δυο τριών δαχτύλων.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε το ταψάκι μας, ή τη φόρμα μας.(Επιλέγουμε ένα σκεύος μεσαίου μεγέθους, έτσι ώστε οταν φουσκώσουν τα ρολάκια μας να μην υπάρχουν κενά ενδιάμεσα).

Τοποθετούμε τα ρολάκια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 με 25 λεπτά!

….και όσο τα ρολάκια ψήνονται….

Ετοιμάζουμε τo γλάσο…

Για την πρώτη εκδοχή (ρολάκια κανέλας)

100γρμ, τυρί κρέμα

50ml γάλα 

3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη 

Προεραιτικά* 2,3 σταγόνες άρωμα βανίλια/βούτυρο (απογειώνει την γεύση και μπορείτε να το βρείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα ειδών ζαχαροπλαστικής και σε μεγάλα σούπερ μαρκετς)

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα σύρμα και περιχύνουμε με αυτό τα ρολάκια μας με το που βγουν από το φούρνο και όσο είναι ακόμη καυτά!

Σερβίρουμε με ξηρούς καρπούς!

Για την δεύτερη εκδοχή (σοκολατένια ρολάκια)

200γρμ. Κρέμα γάλακτος 

2 κουταλιές της σούπας ρόφημα σοκολάτας

Τοποθετούμε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς. Περιχύνουμε τα ρολακια μας όχι όμως όσο είναι καυτά! Σερβίρουμε με λιωμένη σοκολάτα γάλακτος!

Για την τρίτη εκδοχή (και αγαπημένη μου αν με ρωτάς!!!Βlueberries)

100γρμ. τυρί κρέμα

50γρμ. γάλα 

3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη 

Ξύσμα ή άρωμα λεμονιού 

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα σύρμα και περιχύνουμε με αυτό τα ρολάκια μας με το που βγουν από το φούρνο και όσο είναι ακόμη καυτά!

Σερβίρουμε με φρέσκα blueberries!

Αυτοί ήταν λοιπόν οι δικοί μου πειραματισμοί, σε μια αγαπημένη συνταγή! Θα χαρώ λοιπόν να δοκιμάσετε τις προτάσεις μου και να μου στείλετε τις φωτογραφίες σας!

Guten Appetit

Mamoula Ξένια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *