Συνταγες

Μπιφτεκια λαχανικων με βρωμη!

Η περίοδος της Σαρακοστής μόλις ξεκίνησε και οι νηστίσιμες συνταγές έχουν την τιμητική τους! Έτσι κι εγω σήμερα, δεν θα μπορούσα παρά να σου έχω μια συνταγή νηστίσιμη, αλλά συγχρόνως θρεπτική και ελαφριά!

ΥΛΙΚΑ (Για 15 μικρά ή 6-7 μεγάλα μπιφτέκια)

  • 2-3 μέτριες πατάτες
  • 1 καρότο
  • 2-3 φουντίτσες μπρόκολο
  • 1 κολοκυθάκι
  • 1/2 μελιτζάνα
  • 1/2 κόκκινη πιπεριά
  • 1 μικρό κομμάτι πράσο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • άνηθο
  • μαϊντανό
  • δυόσμο (εγώ χρησιμοποίησα ξερό)
  • 3 κουταλιές της σούπας βρώμη
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες, το καρότο και το μπρόκολο.
  • Πλένουμε όλα τα λαχανικά μας καλά και ξεκινάμε.
  • Περνάμε την μελιτζάνα (αφού πρώτα την έχουμε ξεφλουδίσει) και το κολοκυθάκι από τον χοντρό τρίφτη.
  • Τα ζουπάμε πολύ καλά για να στραγγίσουν τα υγρά τους και τα τοποθετούμε στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για το ζύμωμα.
  • Περνάμε το κρεμμύδι και το σκόρδο από τον ψιλό τρίφτη και τα βάζουμε κι αυτά στο σκεύος μας.
  • Ψιλοκόβουμε ο πράσο, την πιπεριά και τα μυρωδικά μας και έπειτα τα τοποθετούμε κι αυτά.
  • Αφού έχουν βράσει τα υπόλοιπα λαχανικά μας, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα βγάζουμε από το νερό.
  • Πιέζουμε με ένα πιρούνι ή με μια πρέσα πατάτας τις πατάτες και το καρότο και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  • Ψιλοκόβουμε το μπρόκολο και το αφήνουμε κι αυτό στην άκρη για να κρυώσει.
  • Έπειτα τα προσθέτουμε κι αυτά στα υπόλοιπα λαχανικά.
  • Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας βρώμη, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά μας.
  • Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ξεκινάμε να πλάθουμε τα μπιφτέκια μας, βουτώντας συχνά τα χέρια μας σε νερό ή λάδι για να μην κολλάει το μείγμα. – Εγώ προτίμησα το νερό!
  • Τοποθετούμε τα μπιφτέκια στο ταψί, αφού πρώτα έχουμε βάλει ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα).
  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά.
  • Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν για να “δέσουν”.
  • Έτοιμα για κατανάλωση!

Xtra tip1 Σε περίπτωση που δεν νηστεύετε, συνοδέψετε με ένα ντιπ από στραγγιστό γιαούρτι, ελαιόλαδο, ξύδι, άνηθο, δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.

Xtra tip2 Πλάστε μεγαλύτερα τα μπιφτέκια σας και φτιάξτε υπέροχα burgers λαχανικών που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους!

Καλή Σαρακοστή!

Guten Appetit

Mamoula Ξένια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.