Blo(g)stern!Πασχαλινα κουλουρακια.
Μεγάλη Τρίτη.
Η σημερινή μέρα ξεκίνησε πολύ χαλαρά! Σηκωθήκαμε το πρωί, ο μπαμπάς μας έφυγε για δουλειά, εμείς ετοιμάσαμε πρωινό, γάλατα, καφέδες και βάλαμε στο Netflix την αγαπημένη ταινία της Κικής! – Την Χριστουγεννιάτικη ευχή της Άντζελα! – επίκαιρη όσο ποτέ! Μετά είχαμε μια ευχάριστη έκπληξη! Μας επισκέφτηκαν η φίλη μου με την κόρη της και φίλη των κοριτσιών! Τα κορίτσια παίξανε πολύ ωραία κι εμείς ήπιαμε το καφεδάκι μας κουβεντιάζοντας.- Τα καλά του να έχεις ξεμπερδέψει με το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων του σπιτιού – αυτός ο χαλαρός καφές!
Ακολούθησε beauté…
Έχω ξεχάσει από πότε είχα να πιάσω τα πινέλα μου στα χέρια μου! Ένιωθα όμως επιτακτική την ανάγκη να ασχοληθώ σήμερα λίγο παραπάνω με μένα. Έτσι το μεσημέρι και αφού κοιμήθηκε ο μικρός ταραξίας, aka Κική, έβγαλα τα σύνεργα και με την μικρή-μεγάλη μου βοηθό φτιάξαμε νυχάκια. Η Αναστασία με παιδικές λίμες και μανό, κι εγώ θυμήθηκα την -παλιά μου τέχνη κόσκινο και -επιτέλους- έκανα τζελ!
Και αφότου κάναμε νυχάκια…
Είπαμε να ζυμώσουμε! Πάντα τέτοια ανάποδη ήμουν! Φυσικά θα παρακαλούσα να μετρηθεί ως ελαφρυντικό το γεγονός ότι όταν διαχειρίζομαι ζύμες, φοράω πάντα γάντια! Με τα κοριτσάκια μου σήμερα που λέτε πλάσαμε κουλουράκια- κουλουρά-α-κια!!! Πασχαλινά και μυρωδάτα! Μια διαδικασία που απολαμβάνουμε αμφότερες! Και επειδή τα κουλουράκια μας βγήκαν πολύ πετυχημένα, σας έχουμε και την συνταγή!
ΥΛΙΚΑ (Για περίπου 50-60 τεμάχια)
- 250 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 κιλό αλεύρι (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω)
- 2 πορτοκάλια (χυμό και ξύσμα)
- 4 αυγά (3 για το μείγμα και ένα για επάλειψη)
- 1 φλιτζανάκι του ελληνικού γάλα
- 1 φακελάκι baking powder
- 1 βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Έχουμε φροντίσει να ετοιμάσουμε όλα τα υλικά μας δύο ώρες πριν, έτσι ώστε να είναι όλα σε θερμοκρασία δωματίου.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να λιώσει.
- Έπειτα προσθέτουμε τα (3) αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Στύβουμε τα πορτοκάλια για να πάρουμε τον χυμό τους και τα περνάμε από τον τρίφτη για να πάρουμε το ξύσμα τους -προσοχή μην φτάσουμε στο λευκό σημείο της φλούδας γιατί θα πικρίσει!
- Προσθέτουμε στον κάδο τον χυμό και το ξύσμα από τα πορτοκάλια, το γάλα, τo baking powder, την βανίλια, και το 1/3 περίπου από την συνολική ποσότητα του αλευριού, και συνεχίζουμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Συνεχίζουμε προσθέτοντας σταδιακά και την υπόλοιπη ποσότητα από το αλεύρι, ζυμώνοντας με τα χέρια, μέχρι να έχουμε μια ωραία λεία ζύμη η οποία δεν κολλάει στα χέρια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ξεκινάμε να πλάθουμε τα κουλουράκια μας.
- Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στα ταψιά μας πριν βάλουμε τα κουλουράκια.
- Χτυπάμε το αυγό και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια.
- Ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά (ανάλογα το μέγεθος)
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα τοποθετήσουμε στο σκεύος της επιλογής μας!
Tip1 Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο αλεύρι, ανάλογα με το μέγεθος των αβγών και των πορτοκαλιών, μπορεί να χρειαστείτε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα από ένα κιλό. (Από 900 έως και 1200 γραμμάρια) Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι.
Tip2 Φροντίστε σε κάθε ταψί να μπαίνουν ίδιου μεγέθους κουλουράκια, για να μην υπάρχει ανομοιομορφία στο ψήσιμο.
Guten Appetit
Mamoula Ξένια.