Οργανωση

Οργανωση παιδικης ντουλαπας

Ήρθε λοιπόν εκείνη η εποχή του χρόνου (η μία από τις δύο) που πρέπει να οργανώσουμε και να αναδιαμορφώσουμε τις ντουλάπες μας!

Ανήκω στις μανούλες που δεν έχουν το προνόμιο ενός βεστιαρίου ή τεράστιων αποθηκευτικών χώρων και ντουλαπών στο σπίτι (εσάς που έχετε ένα από τα δύο ή και τα δύο σας ζηλεύω!!!). Ως εκ τούτου η οργάνωση και η ανακατάταξη των ρούχων (από χειμωνιάτικα σε καλοκαιρινά και τούμπαλιν), μετατρέπεται για μένα σε διήμερο, πολλές φορές και τριήμερο μαραθώνιο!

Σκεπτόμενη λοιπόν τι θα μπορούσα να κάνω για να εξοικονομήσω χώρο και χρόνο, κατέληξα στην εξής λύση, που θεωρώ πως λειτούργησε καλά σε μένα και σκέφτηκα να την μοιραστώ μαζί σας, μήπως διευκολυνθεί και κάποια από εσάς.

Project της εβδομάδας λοιπόν “Οργάνωση παιδικής ντουλάπας”. Όπως έχω προαναφέρει, έχω δύο κορούλες 4 και 1,5 έτους. Αυτο συνεπάγεται με άπειρες στοίβες ρουχαλακίων, φορεματακίων, μπλουζακίων και φουστακίων, ορισμένα εκ των οποίων είναι “παρακαταθήκη” της μεγάλης για την μικρή, κάποια άλλα (πολλά μα πααάρα πολλά) είναι με τα ταμπελάκια γιατί ήταν δώρα βάπτισης ή γεννεθλίων, σε μεγαλύτερο μέγεθος κ.ο.κ. Εγώ λοιπόν καλούμαι να χωρέσω όλον αυτό τον χαμό σε μία μικρή, τρίφυλλη παιδική ντουλαπίτσα! Γίνεται; Δεν γίνεται!

Γι αυτό λοιπόν η λύση που σκέφτηκα για την φετινή οργάνωση και νομίζω πως θα υιοθετήσω για πολλά χρόνια (όσο τουλάχιστον συνεχίζω να μην έχω το προνόμιο που λέγαμε…), είναι η εξής!

  • Προμηθεύτηκα μεγάλα αποθηκευτικά πλαστικά κουτιά με ροδάκια, σε ίδιο μέγεθος για να μπορώ να τα στοιβάζω το ένα πάνω στο άλλο.
  • Εκτύπωσα αυτοκόλλητα ηλικιών π.χ 0/6 μηνών, 6/12 μηνών, 3 ετών, αυτοκόλλητα που αναγράφονταν πάνω οι λέξεις “Χειμωνιάτικα” και “Καλοκαιρινά” καθώς επίσης και αυτοκόλλητα με τα ονόματα των παιδιών μου. “Αναστασία” και “Κική”.

Έπειτα ακολούθησα την εξής διαδικασία…

  • Αράδιασα όλα τα χειμερινά ρούχα από την ντουλάπα στο κρεβάτι.
  • Τα χώρισα σε 4 κατηγορίες

1) Ρούχα που θα φορέσει η Αναστασία τον επόμενο Χειμώνα.

2) Ρούχα που θα φορέσει η Κική τον επόμενο Χειμώνα.

3) Ρούχα που θα είναι μικρά για την Αναστασία, αλλά μεγάλα για την Κική τον επόμενο Χειμώνα.

4) Ρούχα που θέλω να χαρίσω. (Εντάξει το παραδέχομαι κάποια δεν άντεξα και τα κράτησα.)

  • Μετά τα τοποθέτησα σε διαφορετικά κουτιά και κόλλησα από έξω το αντίστοιχο αυτοκόλλητο.

Με τον τρόπο αυτό εξασφάλησα πως όταν έρθει η επόμενη αλλαγή από καλοκαιρινά σε χειμωνιάτικα, δεν θα πελαγώσω, αφού θα ξέρω ήδη τί είναι που! Και κάπως έτσι συμμαζέψαμε τα χειμερινά. Τώρα όμως ήρθε η στιγμή να ασχοληθούμε με τα καλοκαιρινά και να ξαναγεμίσουμε την ντουλάπα.

  • Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία που ακολούθησα με τα χειμερινά.
  • Αφού τα ξεδιάλυνα, χώρισα τα ρούχα που θέλω να χαρίσω.
  • Μετά έβαλα όλα τα άλλα για πλύσιμο/σιδέρωμα. (Λόγω του ότι τα περισσότερα ήταν καινούρια, και έπρεπε ούτως ή άλλως να πλυθούν, αποφάσισα να τα φρεσκάρω όλα).
  • Καθάρισα την ντουλάπα, έπλυνα, σιδέρωσα και τοποθέτησα όλα τα ρούχα.

Για να ικανοποιήσω όμως και το συναισθηματικό μου δέσιμο με ορισμένα ρούχα, τοποθέτησα σε ένα κουτί, ρούχα συναισθηματικής αξίας, όπως τα πρώτα τους φορμάκια, κάποια δώρα από ανθρώπους που αγαπώ, ρουχαλάκια που είναι συνδεδεμένα με όμορφες στιγμές καθώς επίσης και βαπτιστικά, λαδόπανα κ.ο.κ.

Κάπως έτσι πέρασα ένα ακόμη διήμερο οργάνωσης/εκκαθάρισης/ανακατάταξης, που θεωρώ όμως πως έβαλε τις βάσεις και για την επόμενη αλλαγή, καθώς η μισή δουλειά έχει ήδη γίνει! Ελπίζω να βρήκατε βοηθητικό το συγκεκριμένο ποστ και τον τρόπο που επέλεξα να δοκιμάσω και εύχομαι να δοκιμάσετε κι εσείς κάποια από τα τιπς που ακολούθησα.

Υ.Γ Με αυτόν τον τρόπο οργάνωσης, γνωρίζω ήδη (πάνω κάτω) τις ελλείψεις για την επόμενη σεζόν, κι έτσι μπορώ να εκμεταλευτώ τις εκπτώσεις και τις προσφορές για να προμηθευτώ ότι χρειάζομαι!

Mamoula Ξένια.

2 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *