Νηστισιμο κριθαροτο με γαριδες.
29 Νοεμβρίου, 2024
Καταμεσής της νηστείας των Χριστουγέννων και ενόψει Σαββατοκύριακου, σίγουρα ψάχνεις ιδέες που να μην είναι -μία από τα ίδια- γι’αυτό σου έχω μια εύκολη, γρήγορη αλλά πολύ πολύ γευστική συνταγή. Κριθαρότο με γαρίδες για να εντυπωσιάσεις τους νηστεύοντες (και μη) καλεσμένους σου!
Συστατικά
- 500 γρμ κριθαράκι μέτριο
- 500 γρμ γαρίδες αποφλοιωμένες
- Ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- Ένα σφηνάκι ροζέ κρασί
- Ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
- Μισό κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Νερό
Εκτέλεση
- Κόβουμε όλα τα λαχανικά μας σε κυβάκια.
- Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τις γαρίδες.
- Σε μια σωτέζα ή σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Βάζουμε νερό στον βραστήρα για να είναι έτοιμο. (Θα χρειαστούμε περίπου 1 με 1+1/2 λίτρο).
- Τσιγαρίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε τις πιπεριές, το κριθαράκι και τον πελτέ ντομάτας.
- Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα.
- Έπειτα σβήνουμε με κρασί.
- Προσθέτουμε σταδιακά νερό από τον βραστήρα και ανακατεύουμε συνεχώς.
- Βάζουμε τις γαριδες, αλατίζουμε και προσθέτουμε το τζίντζερ, το πιπέρι και τον κουρκουμα.
- Συνεχίζουμε με το νερό και το ανακάτεμα.
- Όταν δούμε πως το κριθαράκι μας είναι ακόμη αλ τεντε, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να ρουφήξει το υπόλοιπο νερό.
- Σερβίρουμε -ιδανικά- ζεστό προσθέτοντας από πάνω φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tip No1: Μπορείς να προσθέσεις κι άλλα λαχανικά κομμένα σε κυβάκια, όπως πράσο, κολοκυθάκι, καρότο.
Tip No2: Για ακόμη περισσότερη γεύση επέλεξε γαρίδες με τον φλοιό τους, καθάρισε και βράσε τους φλοιούς με τα κεφάλια και πρόσθεσε τον ζωμό τους στο κριθαρότο αντί για νερό.
Guten Appetit
Mamoula Ξένια
Προηγούμενο