Οργανωση,  ΠΑΙΔΙ

Οργανωση playroom.

Ένα από τα μεγαλύτερα “προβλήματα” που είχαμε στο προηγούμενο σπίτι, ήταν η έλλειψη χώρου για τα παιδιά. Υπήρχε μόνο ένα παιδικό δωμάτιο, το οποίο βρισκόταν στον επάνω όροφο του σπιτιού, γεγονός που δυσκόλευε ακόμη περισσότερο την κατάσταση! Το αποτέλεσμα, ήταν φυσικά, να μετατρέπεται σε παιδότοπος το σαλόνι, η κουζίνα, ακόμη και το μπάνιο μας και τα παιχνίδια να είναι σκόρπια παντού!

Στο νέο μας σπίτι, υπάρχουν δύο παιδικά δωμάτια! Το ένα στον επάνω και το άλλο στον κάτω όροφο. Αποφασίσαμε λοιπόν, για να αποφύγουμε την επανάληψη των προηγούμενων καταστάσεων, το δωμάτιο που βρίσκεται στον κάτω όροφο (όπου είναι και ο κύριος χώρος του σπιτιού) να το μεταμορφώσουμε σε playroom, και το δωμάτιο του επάνω ορόφου σε υπνοδωμάτιο όπου θα φιλοξενεί και τις δυο μας πριγκίπισσες!

Project playroom!

Και ξεκινάμε! Προτεραιότητα μας ήταν ο χώρος των παιδιών, να είναι εκατό τοις εκατό προσαρμοσμένος στις ανάγκες, τις απαιτήσεις αλλά και τις προτιμήσεις τους! Ταυτόχρονα όμως θέλαμε να αποφύγουμε και την ακαταστασία λόγω του μεγάλου όγκου παιχνιδιών. Έτσι αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε κάποια στοιχεία του μοντεσσοριανού συστήματος, χωρίς όμως να διαμορφώσουμε εξ ολοκλήρου το δωμάτιο βάσει αυτής της μεθόδου.

Κρεβάτι στο πάτωμα.

Παρόλο που το δωμάτιο δεν θα εξυπηρετεί τις ανάγκες ύπνου των παιδιών, επιλέξαμε να βάλουμε ένα κρεβάτι για την μεσημεριανή τους σιέστα! Στην ουσία δεν βάλαμε καν κρεβάτι, αλλά δύο μονά στρώματα, το ένα πάνω στο άλλο, για να μπορούν τα παιδιά αν θέλουν να χαλαρώνουν ή να ξεκουράζονται!

Διαχωρισμός παιχνιδιών.

Θέλαμε τα παιχνίδια να είναι εύκολα προσβάσιμα από τα παιδιά μας και να μπορούν να βρουν αυτό που ψάχνουν και στην συνέχεια να το επανατοποθετούν στην αρχική του θέση! Το έπιπλο Trofast με τα αντίστοιχα κουτιά των ΙΚΕΑ, ήταν η ιδανικότερη λύση! – Για αυτό και πήραμε δυο!- Ο μπαμπάς μας ανέλαβε την συναρμολόγηση, κι εγώ χώρισα τα παιχνίδια σε κατηγορίες! Τοποθέτησα στο κάθε κουτί παιχνίδια της ίδιας κατηγορίας και στην συνέχεια κόλλησα ένα αυτοκόλλητο όπου γράφει τι εμπεριέχει το κάθε κουτί! -Προφανώς τα παιδιά δεν μπορούν να διαβάσουν και αυτό το βήμα έγινε για μένα!- Λειτούργησε όμως άψογα, γιατί οι μικρές αρχικά βλέπανε τι ανοίκει που, και πλέον τα έχουν μάθει απέξω!

Κρεμάστρα στο ύψος των παιδιών.

Φανερά επηρεασμένη από τον παιδικό σταθμό των παιδιών και έπειτα από προτροπή της Αναστασίας, καταλήξαμε στο να τοποθετήσουμε μια κρεμάστρα στο ύψος τους. Έτσι, τους έγινε συνήθεια κάθε φορά που επιστρέφουμε σπιτι, να πηγαίνουν να κρεμούν τα μπουφάν και τις τσάντες τους. Με αυτό τον τρόπο και αυτά χαίρονται γιατί φέρνουν στο σπίτι μια συνήθεια του σχολείου, αλλά και η μαμά είναι χαρούμενη που δεν ψάχνει τα μπουφάν από δω και από κει!

Τραπεζάκι με καρεκλίτσες.

Από την περιγραφή και μόνο καταλαβαίνεις πως πρόκειται για κάτι που είναι επίσης στα μέτρα των παιδιών! Η ζωγραφική είναι μια από τις αγαπημένες ενασχολήσεις της Αναστασίας, στην οποία συνήθως παρασέρνει και την Κική! Έτσι το γνωστό σετ Mammut των ΙΚΕΑ, βρήκε τον χώρο του και στο δικό μας σπίτι! Εσκεμμένα επέλεξα να αφήσω πάνω στο τραπεζάκι, μόνο μια κασετίνα που περιέχει ξυλομπογιές, και όλες τις υπόλοιπες μπογιές, νερομπογιές, τέμπερες και μαρκαδόρους να τα βάλω σε μέρος όπου έχει πρόσβαση μόνο η Αναστασία! – Καταλαβαίνεις φαντάζομαι τον λόγο!

Βιβλιοθήκη.

Ένα ακόμη έπιπλο που θέλαμε να είναι άμεσα προσβάσιμο από τα παιδιά, είναι η βιβλιοθήκη. Έτσι επιλέξαμε μια μίνι βιβλιοθήκη στην οποία τα παιδιά, μπορούν να δουν εύκολα τι θέλουν να επιλέξουν και ακόμη πιο εύκολα να τοποθετήσουν τα βιβλία πίσω στη θέση τους! Κατ επέκταση επιλέξαμε να κατηγοριοποιήσουμε όσο γίνεται τα βιβλία, χωρίζοντας τα σε Γερμανόγλωσσα (όπου απευθύνονται κυρίως στην Αναστασία), μικρότερων ηλικιών (τα βιβλία της Κικής) και τα μεικτά βιβλία, κυρίως παραμύθια, όπου αρέσουν και στις δυο!

Ντουλάπα.

Εντάξει καταλαβαίνω πως η ντουλάπα δεν είναι ένα έπιπλο το οποίο ανήκει σε ένα playroom! Αυτή ήταν καθαρά δική μου προσθήκη, για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες μας για επιπλέον αποθηκευτικό χώρο, αλλά και για να γλιτώσουμε τα πάνω κάτω στις σκάλες!

Σάκοι παιχνιδιών.

Τα ογκώδη παιχνίδια και τα μεγάλα λούτρινα, τοποθετήθηκαν σε δύο μεγάλους σάκους παιχνιδιών. Γλιτώνοντας μας από την ακαταστασία και ομορφαίνοντας επιπλέον τον χώρο. Επίσης λόγω του ότι είναι αρκετά ογκώδη δεν δυσκολεύονται τα παιδιά να βρουν αυτό που θέλουν, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να τους αδειάσουν ολόκληρους στο πάτωμα!

Παιχνίδια με δύσκολη πρόσβαση.

Όπως είναι λογικό, ένα δίχρονο και ένα -σχεδόν- πεντάχρονο, δεν έχουν (πάντα) .τις ίδιες προτιμήσεις σε παιχνίδια. Επίσης πολλές φορές ένα δίχρονο δεν ξέρει πως να χρησιμοποιήσει παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα για μεγαλύτερες ηλικίες, με αποτέλεσμα να τα καταστρέφει! Αυτός ήταν και ο λόγος που επέλεξα κάποια παιχνίδια να μην είναι προσβάσιμα από την Κική, παρά μόνο όταν παίζω κι εγώ μαζί τους και έχω την επίβλεψη! Έτσι μαζί με τις μπογιές που προανέφερα, τοποθετήθηκαν σε ψηλό μέρος και κάποια παζλ, πλαστελίνες και επιτραπέζια για να αποφύγουμε τις εντάσεις!

Κάπως έτσι και με κάποιες ακόμη προσθήκες -επιλογές των παιδιών- , όπως το υπέροχο χαλί-μονόκερως, τα αυτοκόλλητα τοίχου καθώς επίσης και μερικές διακοσμητικές πινελιές, ολοκληρώσαμε αυτό το project! Μέχρι στιγμής, η απόφαση μας να μετατρέψουμε το συγκεκριμένο δωμάτιο, σε έναν χώρο καθαρά προσαρμοσμένο στα παιδιά, φαίνεται πως ήταν η καλύτερη επιλογή! Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά και αλλάζουν οι απαιτήσεις θα χρειαστούν αλλαγές, αλλά προς το παρόν δεδομένων των ηλικιακών απαιτήσεων, είμαστε όλοι ικανοποιημένοι! Τα παιχνίδια δεν βρίσκονται σκορπισμένα παντού στο σπίτι, τα παιδιά έχουν έναν χώρο δικό τους, (τον οποίο κρατάνε όσο το δυνατόν τακτοποιημένο) και το υπνοδωμάτιο πλέον εξυπηρετεί καθαρά και μόνο τον ρόλο του! Κατά συνέπεια στο υπνοδωμάτιο κρατήσαμε πολύ απλή γραμμή, χωρίς περιττά πράγματα, γεγονός που κάνει την τακτοποίηση του -piece of cake-!!! Εσείς έχετε υιοθετήσει κάποια στοιχεία της μοντεσσοριανής μεθόδου; Θα χαρώ να τα μοιραστείτε μαζί μας στα σχόλια!

Mamoula Ξένια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *