Συνταγες

H μηλoπιτα της κουμπαρομανας!

Η σημερινή συνταγή, με γυρνάει πίσω στο δημοτικό, εκεί όπου την πρώτο δοκίμασα. Στο πατρικό σπίτι της τότε κολλητής και συμμαθήτριας μου, και πλέον κουμπάρας μου και νονάς του παιδιού μου!

Απίστευτα έντονες οι αναμνήσεις από την μυρωδιά της φρεσκοψημένης μηλόπιτας στην υπέροχη κουζίνα του πατρικού της σπιτιού. Από τις μέρες που σαν παιδάκια παίζαμε, έως αργότερα στο λύκειο, όπου στα πλαίσια μιας εργασίας, την ετοιμάσαμε μαζί, για να την παρουσιάσουμε στην τάξη… μέχρι και σήμερα, όπου κάθε φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα, είναι μια από τις τρεις αγαπημένες μου γλυκές συνταγές της κουμπαρομάνας! [Οι άλλες δυο, είναι το εκμέκ και το καραμελέ της… -του ονείρου!]

Η [πάναπλη] συνταγή της εν λόγω μηλόπιτας, έφτασε στα χέρια μου πριν από μερικούς μήνες. Και όχι επειδή την κρατούσε η κουμπαρομάνα σαν επτασφράγιστο μυστικό, αλλά επειδή δεν την είχα ζητήσει ποτέ! Και δεν την είχα ζητήσει, φοβούμενη μήπως χάσω την μαγεία των αναμνήσεων. Έχω την λόξα, γεύσεις που έχω συνηθίσει από ορισμένους ανθρώπους και συνδέσει με ορισμένες καταστάσεις, να τις απολαμβάνω μόνο από τους ίδιους! Προσπερνώντας λοιπόν το προσωπικό μου αυτό ταμπού, στέλνω μήνυμα και ζητάω την συνταγή, η οποία και καταφθάνει άμεσα στο κινητό μου! Ήρθε λοιπόν η στιγμή, να την μοιραστώ κι εγώ μαζί σας!

ΥΛΙΚΑ

[Για την ζύμη]

  • 1 βιτάμ κλασικό [250γρμ]
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 4 κούπες αλεύρι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder

[Για την γέμιση]

  • 1,5 κιλό μήλα
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζεις στον κάδο του μίξερ το βιτάμ [θερμοκρασία δωματίου] και την ζάχαρη και τα χτυπάς.
  • Προσθέτεις το αλεύρι και το baking powder και συνεχίζεις το χτύπημα, σε χαμηλότερη ταχύτητα, έως ότου ενωθούν όλα τα υλικά και εχεις ένα μείγμα σαν τρίμμα ή άμμο.
  • Αφήνεις τον κάδο στην άκρη και συνεχίζεις με την γέμιση.
  • Τρίβεις τα μήλα στον τρίφτη, προσθέτεις ζάχαρη και κανέλα και τα ανακατεύεις.
  • Παίρνεις το ταψί, την φόρμα ή το πυρέξ που έχεις επιλέξει και τοποθετείς λίγη περισσότερη από την μισή ποσότητα του μείγματος της ζύμης.
  • Πιέζεις με τα χέρια σου για να ενωθεί και να μοιραστεί ισόποσα στο σκεύος σου, τοποθετώντας επιπλέον ποσότητα περιμετρικά για να ανυψωθούν οι άκρες.
  • Τοποθετείς την γέμιση προσέχοντας να μοιραστεί κι αυτη ισόποσα.
  • Συνεχίζεις ρίχνοντας το υπόλοιπο σαν τρίμμα από πάνω.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μια ώρα.

Φτιάξτε κι εσείς αυτήν την συνταγή, για να δημιουργήσετε στα παιδιά σας και στους φίλους των παιδιών σας, υπέροχες – μαμαδίστικες γευστικές αναμνήσεις!

Σημείωση! Προσοχή μην τα τρομάξετε με το μέγεθος της μερίδας που θα τους προσφέρετε!!![inside joke]

Xtra TYP1: Αντί για βιτάμ, μπορείς να βάλεις αγελαδινό βούτυρο για πιο μπισκοτένια γεύση.

Xtra TYP2: Επηρεασμένη από τα Γερμανικα [ά]γλυκα – γλυκά, μείωσα την ποσότητα ζάχαρης της γέμισης, στο μισό. -Καθόλου δεν μας χάλασε!

Xtra TYP3: Μπορείς να αντικαταστήσεις μια ποσότητα μήλου, με ίση ποσότητα αχλαδιού!

Guten Appetit

Mamoula Ξένια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.