Συνταγες

Ντολμαδακια γιαλαντζι!!! (Νηστισιμα)

Σαρακοστή χωρίς ντολμαδακια γίνεται; Φυσικά και δεν γίνεται!

Είτε τα ονομάζεις γιαπράκια, είτε σαρμαδάκια, ειτε ντολμαδάκια, ένα είναι το μόνο σίγουρο! Η γεύση… Αυτή η γεύση που σου ξυπνάει μνήμες του παρελθόντος. Που σου φέρνει στο μυαλό εικόνες! Που σου θυμίζει την γιαγιά σου η οποία υπομονετικά και με πλήρη αφοσίωση αφιέρωνε ώρες ολόκληρες για να φτιάξει τα πιο νόστιμα, καλοσχηματισμένα και λαδερά ντολμαδάκια! Σαν έργο τέχνης! Μιας τέχνης την οποία μετέδωσε και στα παιδιά αλλά και στα εγγόνια της! Έτσι λοιπόν δίπλα στην καλύτερη του είδους, έμαθα κι εγώ! -Και αν έχεις Πόντια γιαγιά, καταλαβαίνεις ακριβώς τι εννοώ!-

Ήρθε η ώρα λοιπόν να μοιραστώ και μαζί σου την συνταγή για τα πιο υπέροχα και μυρωδάτα ντολμαδάκια! Μια συνταγή την οποία δεν ζήτησα ποτέ! Ούτε από την γιαγιά, αλλά ούτε και από την μαμά μου, μιας και όταν την πρώτο έφτιαξα -πριν από περίπου μια οκταετία, για μια Γερμανίδα συνάδελφο η οποία μου είχε πει πως είναι το αγαπημένο της ελληνικό φαγητό!-, όλες οι κινήσεις γίνονταν μηχανικά και αυτόματα! Και ας μην είχα καμία καθοδήγηση από την γιαγιά ή την μαμα!

ΥΛΙΚΑ

  • 60 / 70 αμπελόφυλλα
  • 600 γραμμάρια ρύζι Καρολίνα
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1,5 με 2 φλιτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο (περίπου 350ml με 400ml)
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας βεγκέτα
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 με 2 λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν σκεπασμένα.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια σοτέζα ρίχνουμε το ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και ανάβουμε σε μεσαία προς υψηλή θερμοκρασία.

Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, και τα προσθέτουμε στο τηγάνι για να σοταριστούν.

Όταν γυαλίσουν προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει.

Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό, τον κύβο λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και χαμηλώνουμε την φωτιά.

Έπειτα προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά μας και ανακατεύουμε καλά!

Αποσύρουμε από την φωτιά και ξεκινάμε το τύλιγμα!

Στον πάτο της κατσαρόλας απλώνουμε δύο, τρία από τα αμπελόφυλλα. (Κοιτάμε να είναι κάποια που ίσως έχουν σκιστεί).

Σε ένα πιάτο, ή ακόμη και στην παλάμη μας, αναλόγως πως βολεύει τον καθένα, απλώνουμε ένα αμπελόφυλλο, φροντίζοντας η γυαλιστερή μεριά να κοιτάει προς τα κάτω.

Παίρνουμε μια κουταλιά από το ρύζι μας, την τοποθετούμε περίπου στο κέντρο και την απλώνουμε, πιέζοντας ελαφρώς δεξιά και αριστερά.

Τυλίγουμε το αμπελόφυλλο, είτε φέρνοντας πρώτα την κάτω μεριά προς τα πάνω και έπειτα τα πλαϊνά, (βλ. φώτο), είτε φέρνοντας τις άκρες προς τα μέσα και έπειτα ρολάρουμε.

Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια περιμετρικά στην κατσαρόλα.

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με όλα τα αμπελόφυλλα και όταν γεμίσει η πρώτη σειρά της κατσαρόλας τοποθετούμε και δεύτερη και τρίτη σειρά αν χρειαστεί!

Αφού τελειώσουμε το τύλιγμα, ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας βεγκέτα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, στύβουμε ένα με δύο λεμόνια -μπορείτε να προσθέσετε και λίγες φέτες λεμονιού πάνω στην τελευταία σειρά για ακόμη περισσότερο άρωμα, αλλά να γνωρίζετε πως πιθανότατα κάποια από τα ντολμαδάκια που θα έρθουν σε επαφή με την φλούδα του λεμονιού θα πικρίσουν ελαφρώς!-

Ρίχνουμε νερό, (ζεστό) ίσα ίσα μέχρι να σκεπαστούν, τοποθετούμε ένα πιάτο και βράζουμε σε μεσαία προς υψηλη θερμοκρασία (πχ αν το μάξιμουμ είναι το 9, βράζουμε στο 6 με 7) για περίπου 30 με 40 λεπτά!

Προσέξτε να ελέγχετε τακτικά μήπως χρειαστεί να συμπληρώσετε λίγο ακόμη νερό! -Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν καλύτερα το νερό που θα προσθέσετε να εχει ζεσταθεί πρώτα σε μπρίκι ή βραστήρα!-

Αφού βράσουν, αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε σκεπασμένα για περίπου μισή ώρα.

Βγάζουμε το πιάτο από πάνω με προσοχή και σερβίρουμε!

Σε περίπτωση μη νηστείας, συνοδέψτε με γιαούρτι ή με μια δροσερή σως γιαουρτιού!

Για την σως γιαουρτιού θα χρειαστείτε:

  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
  • δυόσμο
  • άνηθο
  • ξύσμα και λίγες σταγόνες από τον χυμό ενός λεμονιού
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Tip1: Προσέξτε την ποσότητα αλατιού καθώς τόσο ο κύβος λαχανικών,όσο και η βεγκέτα περιέχουν αλάτι.

Tip2: Σε περίπτωση που η τελευταία σειρά δεν βγει ολοκληρωμένη, είναι καλύτερα να ξεκινήσετε να τοποθετείτε τα ντολμαδάκια από το κέντρο προς στα έξω, έτσι δεν έχετε τον φόβο να σας διαλυθούν στο βράσιμο!

Guten Appetit

Mamoula Ξένια.

2 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.