Συνταγες

Weihnachtsplätzchen…!

Χριστούγεννα χωρίς συνταγή γίνεται;;; Δεν γίνεται!!! Μην τρομάζεις κοιτώντας τον σιδηρόδρομο του τίτλου… τα Weihnachtsplätzchen δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα μπισκότα της Γερμανίας! Αυτά με τα άπειρα σχεδιάκια και toppings!

Ακολουθεί η βασική συνταγή και πέντε παραλλαγές αυτής!

ΥΛΙΚΑ

500 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος

4 αβγά

1 βανίλια

250 γραμμάρια ζάχαρη

9001000 γραμμάρια αλεύρι

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βγάζουμε τα αβγά και το βούτυρο από το ψυγείο μας, τουλάχιστον δυο ώρες πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία.

Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το βούτυρο με την ζάχαρη.

Έπειτα προσθέτουμε τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα!

Ρίχνουμε σιγά σιγά την μισή ποσότητα από το αλεύρι (αφού πρώτα το έχουμε κοσκινίσει) και συνεχίζουμε με το μίξερ στην χαμηλή ταχύτητα!

Προσθέτουμε την βανίλια.

Αποσύρουμε τον κάδο του μίξερ και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ποσότητα αλευριού, ζυμώνοντας με τα χέρια!

Χωρίζουμε την ζύμη στα πέντε μπαστουνάκι ή μπαλάκια.

Τυλίγουμε πολύ καλά τα δυο από τα πέντε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μια ώρα. (Τα υπόλοιπα τρία θα τυλιχτούνε και θα μπουν στο ψυγείο, αφού προστεθεί στο κάθε ένα το επιπλέον συστατικό!)

Για τα σοκολατένια Plätzchen…(Προσθέτουμε απλά μια με δυο κουταλιές της σούπας κακάο στη ζύμη)

  • Χωρίζουμε το μείγμα σε μικρά μπαλάκια (όσο το δυνατόν ισομεγέθη).
  • Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί.
  • Έπειτα τοποθετούμε τα μπαλάκια ζύμης.
  • Με την πίσω μεριά μιας ξύλινης κουτάλας, ή με οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο της κουζίνας μας βολεύει, κάνουμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο κάθε σοκολατένιας μπαλίτσας, πιέζοντας περιμετρικά έτσι ώστε να μεγαλώσει η διάμετρος!
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου είκοσι λεπτά!
  • Λιώνουμε σε μπεν μαρι, όποιο είδος σοκολάτας επιθυμούμε (εγώ επέλεξα νουγκά και λευκή κουβερτούρα).
  • Αποσύρουμε τα μπαλάκια από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Με ένα κουταλάκι τοποθετούμε την λιωμένη σοκολάτα στο βαθούλωμα.
  • Όταν αυτή κρυώσει και σταθεροποιηθεί λίγο, κάνουμε ακανόνιστες γραμμές με την λευκή κουβερτούρα!

Για τα Plätzchen φουντουκιού (Προσθέτουμε στο βασικό μείγμα 100γρμ πούδρας φουντουκιού)

  • Ανοίγουμε το μείγμα με έναν πλαστή σε πάχος περίπου 1cm!
  • Με κουπ πατ της επιλογής μας, κόβουμε την ζύμη σε σχέδια που επιθυμούμε.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά!
  • Λιώνουμε σε μπεν μαρι 50γρμ σοκολάτα.
  • Βαζουμε σε ένα σκεύος 50γρμ πούδρα φουντουκιού.
  • Βουτάμε τα μπισκότα μας μέχρι την μέση στη σοκολάτα και έπειτα στην πούδρα φουντουκιού.
  • Αφήνουμε να στεγνώσουν!

Για τα Plätzchen αμυγδάλου (προσθέτουμε στο βασικό μείγμα 100γρμ πούδρας αμυγδάλου)

  • Ανοίγουμε το μείγμα με έναν πλαστή σε πάχος περίπου 1cm!
  • Με ένα ποτήρι, κόβουμε την ζύμη σε μισοφέγγαρα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά!
  • Λιωνουμε σε μπεν μαρι 50γρμ λευκή κουβερτούρα.
  • Βάζουμε σε ένα σκεύος 50γρμ πούδρα αμυγδάλου.
  • Βουτάμε τα μισοφέγγαρα μέχρι την μέση στην λευκή κουβερτούρα και έπειτα στην πούδρα αμυγδάλου!
  • Αφηνουμε να στεγνώσουν.

Για τα γεμιστά Plätzchen…

  • Ανοίγουμε τη βασική ζύμη με έναν πλάστη σε πάχος περίπου 1cm!
  • Με ένα στρογγυλό κουπ πατ ή ποτήρι, κόβουμε την ζύμη!
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 20 λεπτά!
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν!
  • Λιώνουμε σε μπεν μαρι 50 γρμ λευκή κουβερτούρα.
  • Αλείφουμε με κρέμα φουντουκιού ή με μαρμελάδα της επιλογής μας τα μισά μπισκότα και με τα αλλά μισά τα καπακώνουμε!
  • Ρίχνουμε ακανόνιστα με ενα πιρούνι από πάνω την λευκή κουβερτούρα έτσι ώστε να σχηματιστούν γραμμές!
  • Αφήνουμε να στεγνώσουν!

Για τα Plätzchen με ζαχαρόπαστα…

  • Ανοίγουμε με τον πλαστή τη βασική ζύμη σε πάχος περίπου 1cm!
  • Με κουπ πατ σε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχέδια κόβουμε τα μπισκότα μας!
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λέπτα!
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά!
  • Με την βοήθεια ενός πλάστη και λίγης ποσότητας ζάχαρης άχνης, ανοίγουμε την ζαχαρόπαστα.
  • Προσέχουμε να είναι αρκετά λεπτή (περίπου 2-3mm)
  • Με τα αντίστοιχα κουπ πατ που κόψαμε τα μπισκότα, κόβουμε και τις ζαχαρόπαστες.
  • Σε ένα μπολάκι προσθέτουμε λίγο νερό και με την βοήθεια ενός πινέλου, βρέχουμε ελαφρά τα μπισκότα και έπειτα προσθέτουμε το αντίστοιχο σχέδιο ζαχαρόπαστας για να κολλήσει καλά!
  • Προσθέτουμε από πάνω ότι topping επιθυμούμε!

Άντε μην κάθεστε! Τρέξτε να προμηθευτείτε τα υλικά και βουρ στην κουζίνα για παιχνίδι με τα παιδάκια σας! Θα ενθουσιαστούν τοσο αυτά, όσο κι εσείς!

ΥΓ: Εάν είσαι εσύ η οικοδέσποινα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, θα ήταν υπέροχη ιδέα να φτιάξεις μικρά σακουλάκια με διάφορα μπισκοτάκια μέσα και να τα προσφέρεις στους καλεσμένους σου!

Καλές γιορτές!

Mamoula Ξένια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.