DIY,  Διακοσμηση,  Συνταγες

BlO(g)stern! Tips για επιτυχημενα τσουρεκια και αυγα απο Pinterest!

Μεγάλη Πέμπτη.

Και πριν καλά καλά φύγει η μυρωδιά από τα πασχαλινά κουλουράκια, έρχεται η μέρα που φτιάχνεις τσουρέκια! Και μυρίζει το σπίτι, η πολυκατοικία, μην σου πω και ολόκληρη η γειτονιά! Και βάφεις και τα αυγά σου, και αρχίζει το σπίτι να παίρνει μια πιο γιορτινή όψη, να μυρίζει Πάσχα!

Η συνταγή των τσουρεκιών, είναι η μοναδική συνταγή την οποία δεν έχω αλλάξει καθόλου, πάνω στην οποία δεν έχω πειραματιστεί καθόλου και ακολουθώ με ευλαβική ακρίβεια! “Τα τσουρέκια της κυρα Στέλλας”, όπως είναι γραμμένα και στο τετράδιο με τις συνταγές μου, είναι τα νοστιμότερα χειροποίητα τσουρέκια που έχω φάει στη ζωή μου! Και θα αναρωτιέσαι τώρα εσύ ποια είναι η κυρα Στέλλα; Η κυρα Στέλλα που λες είναι η μαμά της πρώην εργοδότριας και φίλης μου, στην Ελλάδα και από τότε που πρώτο έφαγα τα τσουρέκια της (13 χρόνια πριν) μέχρι σήμερα, δεν τα αλλάζω με τίποτα! Και φυσικά μπορεί να μην τα πετυχαίνω όπως αυτή, αλλά ακολουθώ πολύ πίστα κάποια από τα tips που μου έδωσε και σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας!

  • Όλα μα όλα τα υλικά πρέπει να είναι ζεστά! -όχι καυτά φυσικά! Αλλά μπορείς να έχεις τον φούρνο σου γύρω στους 40-50 βαθμούς Κελσίου και να τα περάσεις όλα για λίγο από τον φούρνο πριν τα ανακατέψεις, ή αλλιώς να ανάψεις το μάτι σου στην χαμηλότερη θερμοκρασία και να ζεστάνεις ελαφρώς τα υλικά σου εκεί! (Εγώ ανάβω δυο μάτια στο 3 (με μάξιμουμ το 9) και βάζω στο ένα το βούτυρο να λιώσει και στο άλλο, μέσα σε ένα κατσαρολάκι χτυπάω τα αυγά, το γάλα και την ζάχαρη και τα αφήνω να ζεσταθούν ελάχιστα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην ψηθούν!)
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Πολύ σημαντικό βήμα στην όλη διαδικασία, είναι το αλεύρι να είναι κοσκινισμένο και να προστίθεται σταδιακά στο μείγμα!
  • Δεν πιέζουμε στο ζύμωμα, αλλά ανασηκώνουμε την ζύμη σταυρωτά! Δεν θέλει ούτε μπουνιές, ούτε μπράτσα! 
  • Θέλει υπομονή! Τύλιξε το λεκανάκι που έχεις το ζυμάρι σου με κουβέρτα και άφησε το να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για δυο και τρεις ώρες μην σου πω…!
  • Στο πλάσιμο δεν χρησιμοποιούμε καθόλου αλεύρι.! Αν νιώσουμε πως η ζύμη κολλάει, βουτυρώνουμε τα χέρια και συνεχίζουμε!
  • Αν θέλεις τα τσουρέκια σου να κρατάνε υγρασία μέσα, (όπως εγώ), πριν κρυώσουν εντελώς, και ενώ είναι ακόμη χλιαρά, τα τυλίγεις με μεμβράνη!

Και αφού σου είπα τα μυστικά για επιτυχημένα τσουρέκια, θα σου πω τώρα και πως να βάψεις τα πιο μοντέρνα αυγά εμπνευσμένα από το Pinterest!

Θα χρειαστείς:

  • Λευκά αυγά 
  • Νερομπογιές ή τέμπερες 
  • Μαύρο μαρκαδόρο με λεπτή μύτη 

Στην πράξη:

  • Βράζεις τα αυγά σε χαμηλή θερμοκρασία για να μην σπάσουν.
  • Όταν κρυώσουν φτιάχνεις τα χρώματα που θέλεις από νερομπογιές ή τέμπερες και βάφεις ακανόνιστα σημεία στα αυγά σου.
  • Αφού στεγνώσει, με ένα μαρκαδόρο σχεδιάζεις το γραμμικό σχέδιο της επιλογής σου!
  • Και έτοιμα! Πανεύκολα και γρήγορα τα πιο “in fashion” αυγά!

Φυσικά από το σπιτικό μας δεν λείπει ποτέ και το παραδοσιακό κόκκινο στο χρώμα των αυγών, αλλά και τα πιο παιχνιδιάρικα πολύχρωμα αυγουλάκια, που βάφουμε με τα κορίτσια μου!

Εσείς είστε του κλασικού ή του μοντέρνου;

Mamoula Ξένια.

2 σχόλια

  • Zarali Olga

    Ευχαριστούμε πολύ την όμορφη Ξένια και εγώ και η μαμά μου Στέλλα.
    Η αλήθεια είναι πως η Ξενούλα βάζει αγάπη από την περίσσεια που έχει γι’ αυτό γίνονται όλα νόστιμα !!!!
    Καλή Ανάσταση !!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.