
Ρυζι μπασματι με λαχανικα και σαγανακι θαλασσινων
23 Μαΐου, 2020
Η συνταγή αυτής της εβδομάδας μυρίζει… θάλασσα!!! Ιδανικός ουζομεζές για τους μερακλήδες αλλά ταυτόχρονα και ένα πλήρες γεύμα για όλη την οικογένεια.
ΜΠΑΣΜΑΤΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ:
- 1 κούπα ρύζι μπασμάτι
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1/2 μελιτζάνα
- 1 καρότο
- 1/2 κούπα καλαμπόκι
- 1 ξερό κρεμμύδι
- ξερό δυόσμο
- ελαιόλαδο
- αλάτι (για ακόμη πιο έντονη γεύση μπορείτε να το αντικαταστήσετε εν μέρει ή εξ ολοκλήρου με βεγκέτα)
- πιπέρι
- 2,5 κούπες νερό
ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ ΥΛΙΚΑ:
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 500 γρμ. ανάμεικτα θαλασσινά
- 300 γρμ. σάλτσα ντομάτας
- μαιντανό
- αλάτι
- πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ (ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΜΑΤΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ).
- Πλένω το μπασμάτι και το αφήνω σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξει.
- Πλένω και ψιλοκόβω τα λαχανικά μου (την μελιτζάνα ξεφλουδισμένη).
- Βάζω σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και τα σοτάρω ελαφρά (για 2-3 λεπτά).
- Προσθέτω όλα τα λαχανικά και ανακατεύω μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτω το μπασμάτι και συνεχίζω το ανακάτεμα.
- Έπειτα βάζω το νερό (κανονικά η αναλογία είναι 1:2, εγώ επέλεξα να το κάνω 1:2,5 για λιγότερο σπυρωτό αποτέλεσμα).
- Ρίχνω το αλάτι ή την βεγκέτα το πιπέρι και τον δυόσμο.
- Βράζω ανακατεύοντας συχνά και πριν απορροφήσει όλο το νερό αποσύρω από τη φωτιά και καπακώνω.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ (ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ).
- Πλένω και καθαρίζω πολύ καλά τα θαλασσινά.
- Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το βάζω να σοταριστεί με το ελαιόλαδο.
- Έπειτα προσθέτω την κόκκινη πιπεριά κομμένη σε χοντρά κομμάτια.
- Αφού μαραθεί βάζω και τα θαλασσινά.
- Σοτάρω ελαφρά και προσθέτω την σάλτσα ντομάτας, αλάτι και πιπέρι.
- Αφού πάρουν μια βράση ρίχνω τον μαιντανό.
- Αφήνω να μαγειρευτούν για 5-6 λεπτά ακόμη σε μέτρια φωτιά.
- Έτοιμοι για σερβίρισμα!
Εσείς είστε λάτρεις των θαλασσινών; Πιστέψτε με ακόμη κι αν δεν είστε (όπως δεν είναι και ο άντρας μου) η συγκεκριμένη συνταγή θα σας κάνει να ανεθεωρήσετε!
Υ.Γ Ιδανικό πιάτο για περιόδους νηστείας!
Mamoula Ξένια

νεότερα
ιδεα δωρου για νεογεννητο
Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Τα τριτα γενεθλια της Κικης!
31 Ιανουαρίου, 2022
Νηστίσιμη γαριδομακαρονάδα!
22 Μαρτίου, 2022