Συνταγες

Ρυζι μπασματι με λαχανικα και σαγανακι θαλασσινων

Η συνταγή αυτής της εβδομάδας μυρίζει… θάλασσα!!! Ιδανικός ουζομεζές για τους μερακλήδες αλλά ταυτόχρονα και ένα πλήρες γεύμα για όλη την οικογένεια.

ΜΠΑΣΜΑΤΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κούπα ρύζι μπασμάτι
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1/2 μελιτζάνα
  • 1 καρότο
  • 1/2 κούπα καλαμπόκι
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • ξερό δυόσμο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι (για ακόμη πιο έντονη γεύση μπορείτε να το αντικαταστήσετε εν μέρει ή εξ ολοκλήρου με βεγκέτα)
  • πιπέρι
  • 2,5 κούπες νερό

ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ ΥΛΙΚΑ:

  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 500 γρμ. ανάμεικτα θαλασσινά
  • 300 γρμ. σάλτσα ντομάτας
  • μαιντανό
  • αλάτι
  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ (ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΜΑΤΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ).

  • Πλένω το μπασμάτι και το αφήνω σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξει.
  • Πλένω και ψιλοκόβω τα λαχανικά μου (την μελιτζάνα ξεφλουδισμένη).
  • Βάζω σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και τα σοτάρω ελαφρά (για 2-3 λεπτά).
  • Προσθέτω όλα τα λαχανικά και ανακατεύω μέχρι να μαραθούν.
  • Προσθέτω το μπασμάτι και συνεχίζω το ανακάτεμα.
  • Έπειτα βάζω το νερό (κανονικά η αναλογία είναι 1:2, εγώ επέλεξα να το κάνω 1:2,5 για λιγότερο σπυρωτό αποτέλεσμα).
  • Ρίχνω το αλάτι ή την βεγκέτα το πιπέρι και τον δυόσμο.
  • Βράζω ανακατεύοντας συχνά και πριν απορροφήσει όλο το νερό αποσύρω από τη φωτιά και καπακώνω.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ (ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ).

  • Πλένω και καθαρίζω πολύ καλά τα θαλασσινά.
  • Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το βάζω να σοταριστεί με το ελαιόλαδο.
  • Έπειτα προσθέτω την κόκκινη πιπεριά κομμένη σε χοντρά κομμάτια.
  • Αφού μαραθεί βάζω και τα θαλασσινά.
  • Σοτάρω ελαφρά και προσθέτω την σάλτσα ντομάτας, αλάτι και πιπέρι.
  • Αφού πάρουν μια βράση ρίχνω τον μαιντανό.
  • Αφήνω να μαγειρευτούν για 5-6 λεπτά ακόμη σε μέτρια φωτιά.
  • Έτοιμοι για σερβίρισμα!

Εσείς είστε λάτρεις των θαλασσινών; Πιστέψτε με ακόμη κι αν δεν είστε (όπως δεν είναι και ο άντρας μου) η συγκεκριμένη συνταγή θα σας κάνει να ανεθεωρήσετε!

Υ.Γ Ιδανικό πιάτο για περιόδους νηστείας!

Mamoula Ξένια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *